Akcija BB › inicijative › djeca-su-budunost-i-ponos-nashega-grada

Djeca su budućnost i ponos našega grada

Dana 11. svibnja 2019. godine povodom Majčinog dana Akcija bjelovarsko-bilogorska čestitala je svim majkama „Majčin dan“ te održala konferenciju za novinare s temom: „Djeca su budućnost i ponos našega grada“. Konferenciji su prisustvovali: predsjednica ABB-a Zdenka Henc, Ivana Peulja, Kata Pašalić i Zoran Turudija.

ABB konferencijaSvjesni situacije odlazaka mladih ne samo iz naše sredine, već i cijele Hrvatske, ABB predlaže mjere kojima želimo pomoći mladim obiteljima, koje su upućene na adresu Grada Bjelovara s ciljem da se osiguraju sredstva u proračunu Grada Bjelovara za 2020. godinu. Navedenim mjerama želimo pomoći mladim obiteljima jer smo svjesni da su samo mladi, odnosno naša djeca, naša budućnost.

I. mjera

Želimo predložiti oslobađanje roditelja/skrbnika plaćanja jaslica/vrtića za svako treće i sljedeće dijete u obitelji neovisno da li su djeca u jaslicama/vrtiću ili su učenici (razlika - do sada oslobođeni samo ako pohađaju jaslice/vrtić). Ovdje želimo istaknuti izuzetno dobru suradnju s Gradom Bjelovarom te da smo kao koalicijski partneri i većina u Gradskom vijeću ispoštovali gotovo sve dogovoreno (bespl. udžbenici, smanjenje cijene vrtića, smanjenje prireza…) te da smo sada napravili i korak dalje, naime predložili smo gradonačelniku što je on načelno i prihvatio, a to je:

II. mjera

Predlažemo da se Grad Bjelovar uključi u uređenje našega rodilišta, konkretno da se uredi sanitarni čvor na Odjelu rodilišta. Na taj bi način doprinijeli da mlade majke odluče rađati djecu u našoj bolnici u Bjelovaru. Želimo da se Bebi-bum dogodi u našem gradu, to bi bio najveći doprinos i ponos našega grada.

Naime, broj novorođene djece u našoj sredini je u porastu (u 2018. isplaćene su 321 naknada novorođenoj djeci na području Grada Bjelovara). Prema sadašnjim pokazateljima u 2019. godini broj isplaćenih naknada je u porastu (to se odnosi na naknade roditelja koji su podnijeli zahtjev za isplatu naknade).

Stoga su ove mjere odnosno prijedlozi koje predlažu članovi ABB-a samo mali korak koji želimo učiniti za mlade obitelji i iznimno nas veseli što smo naišli na odobravanje kod gradonačelnika u njihovom prihvaćanju te ćemo inzistirati na njihovom provođenju jer

„DJECA SU BUDUĆNOST I PONOS NAŠEGA GRADA“.